Welk verpakkingsmateriaal kies je?

Verpakkingsontwerper

Bepaal het duurzame verpakkingsmateriaal voor jouw verpakking!

In de vorige blog vertelde ik je meer over dat een merk moet staan voordat er gekeken wordt naar verpakkingsmaterialen en het uiteindelijke design. In deze blog vertel ik je meer over de tweede stap: het bepalen van duurzame verpakkingsmaterialen. Wat betekent duurzaamheid voor jou? Ga je voor materialen die 100% te recyclen zijn of kies je voor een materiaal dat al gerecycled is? De keuze is reuze als het gaat om verpakkingsmaterialen en het is belangrijk om goed na te denken over hét verpakkingsmateriaal. Kies je voor ecologisch karton of plastic? Of past een glazen verpakking juist heel goed bij jouw product?

Duurzame materialen voor jouw verpakkingsontwerp

Jouw product verdient het allerbeste verpakkingsmateriaal. Het is dus niet zo gek dat er veel tijd en aandacht wordt besteed aan (duurzame) verpakkingsmaterialen voordat ik aan de slag ga met het verpakkingsontwerp. Maar wat is eigenlijk een duurzame verpakking? Een duurzame verpakking is een verpakking waarbij er zo weinig mogelijk materialen zijn gebruikt. Deze materialen moeten zo min mogelijk impact hebben op het milieu: een FSC-keurmerk, een CO2-neutraal productieproces, lichte/compacte materialen en andere factoren spelen daarin een belangrijke rol. Uiteraard moet het verpakkingsmateriaal niet alleen zo duurzaam mogelijk zijn, het moet ook passen bij jouw product. Om tot de juiste materialen en verpakkingsvorm te komen, schakel ik regelmatig hulp in van experts. Ik werk zelf heel graag samen met Pure Pack: een bedrijf gespecialiseerd in het bedenken én faciliteren van duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen.

Soorten duurzaam papier

Een duurzame verpakking kan van diverse papiersoorten worden gemaakt. Ik ben zelf mega fan van PaperWise. Een duurzame karton- en papiersoort waarbij de impact op het milieu maar liefst 47% lager ligt dan bij papier van bomen. PaperWise is milieuvriendelijk, circulair, biologisch afbreekbaar en CO2-neutraal geproduceerd. Landbouwafval krijgt dankzij PaperWise een tweede leven! Ik werk ook graag met duurzaam kraftkarton. Andere voorbeelden van duurzame papiersoorten, zijn:

  • Groeipapier
  • Verge
  • Biotop
  • Bierpapier Weizen
  • Compostpapier
  • Henneppapier 

Monoverpakkingen zijn dé trend van het moment!

Een monoverpakking is een duurzame verpakking die volledig uit één materiaal bestaat. Ideaal, want dat maakt het scheiden en recyclen van de verpakking een fluitje van een cent! Voor mij een belangrijke reden om een monoverpakking te adviseren voor jouw product. Zelfs pouch zakken kunnen tegenwoordig mono zijn en voor 100% uit hetzelfde verpakkingsmateriaal worden gemaakt. Ik werk zelf heel graag met Berlin Packaging. Berlin Packaging is altijd op zoek naar verpakkingsinnovaties en volgt de laatste trends op de voet.

Verpakkingsmaterialen scheiden?

Een monoverpakking is gemakkelijk te scheiden: het kan in zijn geheel worden gedeponeerd in de daarvoor bestemde afvalbak. Verpakkingen die gemaakt zijn van verschillende soorten verpakkingsmaterialen, kunnen wat lastiger te scheiden zijn. Om duidelijk te maken hoe een verpakking gescheiden moet worden, adviseer ik om recyclinglogo’s op de verpakking te plaatsen.

Van een krachtig merk en de juist materialen naar hét verpakkingsontwerp!

Samen met de beste leveranciers komen we tot het ideale (duurzame) verpakkingsmateriaal voor jouw product. Ik kan jou adviseren welke verpakkingsmaterialen het beste bij jouw merk en product passen, maar verschillende leveranciers waarmee ik samenwerk zijn nóg gespecialiseerder in verpakkingen. Ze weten alles over de beste, duurzame verpakkingsmaterialen. Samen met hen zorg ik ervoor dat jouw verpakking bestaat uit de juiste materialen en is voorzien van een krachtig design waarmee jij impact maakt!

Heb jij vragen over een duurzaam verpakkingsmateriaal of wil jij meer weten over het neerzetten van een merkidentiteit en/of het creëren van een verpakkingsontwerp? Neem contact met mij op en ik sta heel graag voor je klaar!

Leave a Reply