Je hebt een mooi merk en wil een verpakking laten ontwerpen voor jouw foodproduct. Natuurlijk met als doel dat jouw foodproduct straks in de supermarkt terug te vinden is. Om van jouw product een succes te maken, is het goed om te weten waaraan een foodverpakking moet voldoen. In deze blog gaan we daarom in op de belangrijkste wettelijke verplichtingen. Het is namelijk niet ‘zomaar een leuke verpakking ontwerpen’, er komt veel meer bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het benoemen van allergenen? En wanneer moet het percentage van een ingrediënt op de foodverpakking staan? Je leest het in deze blog!
Wat zijn de wettelijke verplichtingen voor een food productverpakking?
Een aantal onderdelen moéten op een etiket van een foodproduct (levensmiddelenproduct) staan. Namelijk:
- de naam van het product;
- adres en naam van de verantwoordelijke ondernemer;
- in welk land het product gemaakt is;
- de ingrediënten (ook aroma’s, e-nummers, toevoegingen);
- allergenen;
- percentage van een ingrediënt;
- het gewicht van het foodproduct zonder verpakking (netto hoeveelheid);
- de houdbaarheidsdatum;
- speciale gebruiksvoorwaarden of bewaarvoorschriften;
- een gebruiksaanwijzing als het zonder te ingewikkeld is om te bereiden;
- bij alcohol boven de 1,2%: het alcoholpercentage;
- de voedingswaarden
Goed om te weten, is dat alles in het Nederlands moet worden vermeld en goed leesbaar moet zijn. Komt het product in het buitenland in de schappen? Dan moet de taal van dat land ook op de foodverpakking staan. Dit geldt voor alle verplichte items zoals de ingrediënten, allergenen, voedingswaarden en de naam van het product. Wordt het foodproduct ook online verkocht? Dan moeten deze onderdelen ook op de verkooppagina van het product worden gemeld in de juiste taal.
Wanneer moet het percentage ingrediënten worden vermeld?
Een food productverpakking moet aan diverse wettelijke verplichtingen voldoen. Zo in drie situaties ook aan de verplichting om het percentage van een ingrediënt op de verpakking te vermelden. Ik zet de drie gevallen waarin dit moet, voor je op een rijtje.
Wanneer een ingrediënt in de productnaam staat of aan de productnaam gekoppeld kan worden
Denk bijvoorbeeld aan courgettesoep (percentage courgette), eierkoeken (percentage ei) of aan gevulde speculaaskoeken (percentage spijs en speculaaskruiden).
Wanneer ingrediënten in beelden of in de tekst opvallen op de verpakking
Bijvoorbeeld als er een afbeelding van chocola of cacaobonen op de foodverpakking staat of als er een zin staat zoals: “gemaakt van échte chocolade.” In deze gevallen moet het percentage cacao op de productverpakking staan.
Wanneer er verwarring kan ontstaan over welke ingrediënten in een foodproduct zitten
Een bekend voorbeeld is mayonaise. Want waar bestaat mayonaise uit? Precies: olie en ei. Het percentage van deze ingrediënten moet dus op de verpakking staan.
Heb jij bijvoorbeeld een basilicumblaadje op de verpakking van jouw pesto staan en heb je geen basilicum toegevoegd? Dan heb je een probleem en kan de verpakking zelfs uit de schappen worden gehaald. Als verpakkingsontwerper weet ik wat ik doe en zorg ik ervoor dat jouw verpakkingsontwerp aan alle wettelijke verplichtingen voldoet.
Interessant feitje: de ingrediënten moeten een hoogte hebben van minimaal 1,2 mm en de hoogte van de grammage minimaal 4 mm.
Allergenen vermelden op een levensmiddelen productverpakking
Kunnen ingrediënten in het product voor een allergische reactie zorgen? Dan moeten de allergenen op het etiket van de food productverpakking worden vermeld. Dit is verplicht voor alle 14 allergenen die op de EU-lijst staan.
Nutri-Score label op een verpakking
Nieuw sinds juli 2022: een logo met Nutri-Score voor op een food productverpakking. Het is een logo op een verpakking waarbij een groene A voor ‘gezond’ staat en een rode E voor ‘ongezond’. Dit voedselkeuzelogo is niet verplicht om op je verpakking te vermelden, maar het is wel een goede manier om aan de consument te laten weten hoe gezond het product is en bewustheid te creëren. Verkoop je meerdere levensmiddelenproducten en plaats je het Nutri-Score label op één product? Dan ben je verplicht dit ook bij al je andere producten te doen.
EU-biologisch keurmerk en EKO-keurmerk op het etiket
Laat je jouw bedrijf biologisch certificeren en ontvang je een biologisch certificaat? Dan pas mag je het EU-biologisch keurmerk op de productverpakking plaatsen. Voldoet jouw bedrijf (ook) aan de Europese wet- en regelgeving op het gebied van biologische landbouw en aan de EKO-normen? Dan mag je ook het EKO-keurmerk op de foodverpakking vermelden.
Hoe kom je tot een goed verpakkingsontwerp van een foodproduct?
Een goed verpakkingsontwerp is afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met de wettelijke verplichtingen waaraan een foodproductverpakking moet voldoen. Maar hoe zorg je nou dat jouw verpakking ook écht opvalt, aanspreekt en werkt? Dat kan bijvoorbeeld door het kiezen van het juiste verpakkingsmateriaal, de communicatie op de verpakking en door rekening te houden met andere belangrijke onderdelen. Meer hierover weten? Je leest dit in onderstaande blogs!
- 3 belangrijke onderdelen van een werkend verpakkingsontwerp
- Communicatie op de verpakking
- Welk verpakkingsmateriaal kies je?
Hulp nodig bij het ontwerpen van een food productverpakking?
Heb jij nog vragen waaraan een productverpakking wettelijk moet voldoen of kan ik jou helpen bij het ontwerpen van een krachtig, werkend en duurzaam verpakkingsontwerp? Neem contact met mij op en ik sta heel graag voor je klaar.